Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek

Inhoudsopgave
Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek
Jaargang 69, nummer 1,  februari 2014

Kort

  • Diëtist Manon van den Berg gepromoveerd
  • Diëtist goed gewaardeerd
  • Column hoofdredacteur Evelien Adriaan – Schijn bedriegt
  • Voeding en ontstaan DM2
  • Bevestiging EFSA: aspartaam is veilig
  • Voedingsmiddelentabel suikers 

Interview

Barbara van der Meij en Halime Ozturk
Een holistische benadering door klinisch redeneren

Klinisch redeneren lijkt hét middel om de diëtetiek naar een hoger niveau te tillen en systematisch en evidence based werken te garanderen. Twee docenten aan de Hogeschool van Amsterdam leggen uit hoe het vak op de opleiding gegeven wordt.
Door: Evelien Adriaan

Hoofdartikel

Veranderingen in lichaamssamenstelling bij patiënten met COPD

Een laag lichaamsgewicht, overgewicht en obesitas, maar ook osteoporose zijn van invloed op de inspanningscapaciteit, kwaliteit van leven en de sterftekans van COPD-patiënten. Dit benadrukt het belang van een goede voeding.

Door: Erica P.A. Rutten, Paula van Melick, Frits M.E. Franssen, allen Program Development Centre in Ciro+, het expertisecentrum voor chronisch Orgaanfalen, Horn. 

Kort

  • Beperk consumptie rood vlees
  • Lekker voor weinig
  • Jubileum obesitasvereniging
  • Spelen met eten is goed voor kinderen
  • Rectificatie auteursnaam
  • Zorgkaart Nederland betrouwbaar
  • Overgewicht door te weinig slaap

Geselecteerd

Door: Jeanne van Dommelen:

Verzadigd vet niet het belangrijkste wapen
Oorzaken en gevolgen van smaakverlies
Effect van frisdranktax


Door: Caroelien Schuurman:

Veelvuldig vitamine- en mineralentekort bij coeliakiepatiënten
Visvetzuren en het effect op astma – met commentaar

Maatwerk - PKU 

Eiwitbeperkt dieet en PKU

Net voordat landelijk de hielprik bij pasgeborenen is ingevoerd, wordt mevrouw in1969 in Rotterdam geboren met een verstandelijke beperking. Als ze 8 jaar is, wordt gestopt met het dieet. Op 42-jarige leeftijd ontstaan gedragsproblemen.

Door: Sonja van Ettinger, diëtist verstandelijk gehandicaptenzorg, Ipse de Bruggen, Zwammerdam

Maatwerk soja-allergie

Voedselallergie voor soja

Een jongeman vraagt zich af of hij alle sojaproducten moet vermijden. Hij heeft recent een allergische reactie gehad na het drinken van een glas sojamelk.
Door: Dieuwke Schregardus, diëtist interne geneeskunde, diabetologie, dermatologie en allergologie, UMC Utrecht

Onderzoek in de praktijk

Het FODMaP-beperkte dieet: effectief bij PDS

Wat is het effect op de klachten van volwassen PDS-patiënten in Nederland die gedurende 6 weken het FODMaP-beperkte dieet volgen, en vervolgens de verschillende FODMaPs een voor een herintroduceren?

Door: Janneke Stevens, diëtist Martiniziekenhuis, Laurens van der Waaij, MDL-arts Martiniziekenhuis, Leila Korstanje, diëtist in opleiding, Hanzehogeschool, Groningen

De praktijk

Voeding en medicijnen letterlijk onder één dak

Voeding en medicijnen beïnvloeden elkaar wederzijds. Sinds een reorganisatie in het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg zitten de ziekenhuisapotheek en de afdeling diëtetiek onder één dak. Met goede resultaten.

Door: Wendy van Koningsbruggen, redacteur NTVD, in samenwerking met Peggy Delsink (diëtist) en Jacques Verzijl (apotheker) TweeSteden ziekenhuis Tilburg

Kort

  • Vragen bij nieuwe Europese etiketteringsregels
  • Griekse mannen gezonder dan Nederlandse
  • Aanbevelingen ijzersuppletie kinderen
  • Wat de boer niet kent…
  • Alle kennis over determinanten voedingsgedrag bijeen
  • Levertumor en overgewicht

Toegelicht

Verantwoord én kant-en-klaar

Kant-en-klaar maaltijden zijn snel en gemakkelijk. De term ‘gezond’ komt daarbij niet direct bij mensen op. Toch zijn lekker en gezond wel te combineren.

Column: De visie van....

Column ‘Visie van…’ 
De ‘effectieve’ diëtist

Dr. ir. Peter J.M. Weijs, Lector Gewichtsmanagement, VU medisch centrum Amsterdam 

Wetenschappelijk artikel

Evaluatie van de voedingsstatus van Nederlandse patiënten met chronische inflammatoire darmziekten: een pilotonderzoek.

Het doel van deze pilotstudie is het verkrijgen van inzicht in de voedingsstatus van Nederlandse patiënten met chronische inflammatoire darmziekten (IBD).

De studie laat zien dat 10% van de patiënten met IBD een risico lopen op ondervoeding. Daarom moet men bij individuele patiënten bedacht zijn op de aanwezigheid van ondervoeding. Meer onderzoek naar de nutriëntbehoefte van patiënten met inflammatoire darmziekten is gewenst.


Door: M.C. van den Berg1, M. Plas2, W. Mares3, B.J.M. Witteman3, J.M.T. Klein Gunnewiek4, J.H.M. de Vries1, 1Humane Voeding, Wageningen University and Research Centre, 2Alliantie Voeding, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede, Wageningen, 3Gastroenterologie en Hepatologie , Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede, 4Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede .

Beschouwing: Maatwerk belangrijk

Door: Klaske Bakker en Nicolette Wierdsma, Netwerk Diëtisten MLD (werkgroep IBD)