logo NVD

Resultaten kostprijsonderzoek

 

De afgelopen maanden hebben we een kostprijsonderzoek uitgevoerd met behulp van jullie input. Er hebben 48 praktijkhouders meegedaan aan het onderzoek, waarvan 20 meermanspraktijken.

Er kwam een aantal opvallende zaken naar voren uit het onderzoek:

  • Meermanspraktijken hebben hogere praktijkkosten dan solopraktijken, dit kan te verklaren zijn door de werkgeverslasten die een praktijkhouder moet afdragen naast het salaris;
  • 41 % van de respondenten heeft een pensioen geregeld;
  • 50 % van de respondenten heeft geen AOV afgesloten;
  • 33 % van de respondenten houdt in de begroting rekening met een buffer;
  • Van een 8-urige werkdag kan gemiddeld 5,3 uur gedeclareerd worden.

We hebben kunnen berekenen wat het tarief zou moeten zijn om een normaal salaris te hebben, naast een pensioenregeling en goede verzekeringen. Afgelopen week hebben we het eerste gesprek over dit onderzoek met een zorgverzekeraar gehad. Natuurlijk zijn er geen toezeggingen gedaan, maar het heeft wel de discussie in gang gebracht. De volgende gesprekken zijn gepland.

Op basis van de huidige tarieven en de gemiddelde praktijkkosten is een berekening te maken van het huidige bruto inkomen van een diëtist. Bij een tarief van (gemiddeld) €60,- per uur is de maximale omzet €69.300 (1155 declarabele uren per jaar). De gemiddelde praktijkkosten zijn €22.038 per jaar. Het bruto inkomen bedraagt €47.262. In een praktijk die zowel een pensioenvoorziening heeft getroffen als een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft, zijn de praktijkkosten gemiddeld €33.134. Voor het inkomen van de diëtist blijft bruto €36.166 over bij een 36-urige werkweek. De conclusie is dat het huidige tarief niet leidt tot een adequaat inkomen.

We willen alle inzenders bedanken voor de moeite die jullie hebben genomen om het schema in te vullen en te mailen. Zonder jullie was het niet mogelijk geweest om een goed beeld te vormen! Mochten er nog opmerkingen of aanvullingen zijn dan horen we die graag. 

Contactpersoon: Odette Schrevel
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

< Terug naar NVD Nieuws van 26 juni 2018