logo NVD

4. Voedingsbeleid bij Corona

 

Update 23 april:

Vandaag hebben wij onze leden het NVD-visiedocument 'Aanbevelingen voor diëtistische zorg bij ontslag na ziekenhuis na Covid' en de bijbehorende oplegger aangeboden.
Het stuk dat nu voorligt is ter inzage voor alle diëtisten en sluit aan bij de aanbevelingen die door het KNGF zijn voorbereid. Het is tot stand gekomen binnen een NVD-werkgroep en het vormt een goede basis voor alle diëtisten om van start te gaan. Vanaf 28 april kan de zorg – onder voorwaarden – weer opgestart worden.

In de week van 11 mei presenteren we een online educatie module vanuit de NVD Academy waarbij we ook de vragen beantwoorden. Deze is alleen toegankelijk voor NVD leden.


Update 22 april:

Veel collega’s zijn druk in de weer om patiënten te begeleiden na het herstel van COVID-19 en maken hiervoor flyers en infographics.

De NVD werkgroep is bezig met een protocol en richtlijn. Dat is belangrijk omdat deze moet aansluiten bij het totale pakket revalidatie met COVID-19 en we dus samen optrekken met de fysio- en oefentherapeuten. Een dergelijke richtlijn is belangrijk om er ook voor te zorgen dat er een aparte aanspraak kan komen. Voor veel patiënten die van de IC afkomen is de reguliere 3 uur absoluut niet voldoende. Maar we moeten dus wel aantonen dat dat zo is.

 

Update 10 april:

Voedingszorg na ontslag

Nu de eerste COVID-19 patiënten langzamerhand van de verpleegafdelingen worden ontslagen, is het tijd om na te denken over de fase van herstel na ziekenhuisopname. Diëtist Anke Kalisvaart vertelt hoe de voedingszorg na ontslag is georganiseerd in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel

 

Update 9 april:

 

Begeleiden Covid-patiënten na ontslag uit het ziekenhuis

Nu er aan de eerstelijns diëtisten wordt gevraagd om de COVID-patiënten na ontslag uit het ziekenhuis te begeleiden, kan er wellicht vaak niet worden volstaan met 3 uur vergoeding vanuit de basisverzekering, zeker niet als er sprake is van sondevoeding. Dit heeft onze aandacht en we hebben dit ook onder de aandacht gebracht bij zorgverzekeraars.

 

Update 8 april:

Geen structurele leveringsproblemen van sondevoedingen

De Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD) reageert met een brief op de mails waarin een aantal diëtisten zorgen uit over de beschikbaarheid van sondevoeding i.v.m. de enorme stijging van de het aantal COVID-19 patiënten op IC’s die veelal sondevoeding krijgen als onderdeel van de behandeling.

Op dit moment bestaan er geen structurele leveringsproblemen van sondevoedingen. Wel is het beleid van fabrikanten dat levering van IC-afdelingen bij ziekenhuizen voorrang krijgen bij levering van kritische producten. Dit kan betekenen dat andere instellingen een alternatief product wordt aangeboden. Lees voor meer informatie de hele brief. 

 

Update 3 april: 


Verklaring en begeleiding voedingsbeheer

ESPEN publiceerde de proof-versie van hun deskundige verklaring en praktische begeleiding voor voedingsbeheer van personen met SARS-CoV-2 infectie.

 

Update 2 april:

 

Q&A goede voedingszorg COVID-19 patiënten
We zijn samen aan het leren en ervaren wat goede voedingszorg is voor patiënten met COVID-19. Vorige week verschenen de eerste practice based richtlijnen. Vandaag zijn we een vraag-en-antwoord pagina gestart waar we graag de vragen, opmerkingen en antwoorden bundelen om samen verder te komen.

Het netwerk NDIC stuurt regelmatig vragen en antwoorden naar een groot aantal klinische diëtisten. Vragen en antwoorden die je wil delen op deze pagina ontvangen we graag.

Uiteraard is deze pagina niet alleen voor de klinische voedingszorg. De patiënten zullen na ontslag uit het ziekenhuis moeten revalideren. We verzamelen en delen hierover ook graag de kennis en ervaring. Kijk op ntvd.media/artikelen/samen-leren/.


Post intensive care toolkit
Vanwege de uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) heeft het REACH netwerk versneld hun ‘Post intensive care Toolkit’ ter beschikking gesteld, die paramedici kan ondersteunen in de behandeling van coronapatiënten na de ziekenhuisfase. 

 


 

Noodkreet Netwerk Dietisten Intensive Care (NDIC)

Bij aanvang van de crisis, drie weken geleden, controleerde de NVD bij leveranciers of er voldoende sondevoeding en voedingspompen op voorraad was/waren. Dat bleek toen het geval.

Deze ochtend ontvingen we echter een noodkreet van het Netwerk Dietisten Intensive Care die zich zorgen maakten over de beschikbare hoeveelheid sondevoeding en voedingspompen. Niet alleen het aantal mensen op de IC overtreft de verwachtingen, maar ook het aantal dagen dat ze op de IC verblijven. We hebben inmiddels contact gezocht met de VNFKD, de koepel van producenten van medische voeding. Eerst moet onderzocht worden of de beschikbare voorraden binnen de ziekenhuizen goed in beeld is en goed verdeeld is over de ziekenhuizen. Als het een probleem is van onevenwichtige verdeling dan moet dit centraal aangestuurd gaan worden. De eerste volgende stap is nu dat we samen met het NDIC en de VNFKD onderzoek doen naar het inschatten van de voorraden.

 

Diëtisten in actie voor ouderen

We zien dat diëtisten door het hele land actie ondernemen om aandacht te vragen voor ondervoeding bij ouderen. Na het schrijven van onze brandbrief over ondervoeding gingen diëtisten aan de slag. Monique Benhaddou gaf in een interview in Voedingnu aan wat zij deed in haar eigen buurt. Jolanda van Teeffelen van Dietistenpraktijk HRC stuurde in de regio Rotterdam een nieuwsbrief uit naar verwijzers en Dietheek heeft een speciaal telefonisch spreekuur ingericht.

 

Nederlandse voedingsadviezen


Voedingsadviezen voor patiënten met COVID-19

NESPEN en het netwerk NDIC hebben voedingsadviezen gepubliceerd voor patiënten met COVID-19. Dit document is tot stand gekomen op basis van ervaringen van dr. Ingrid Gisbertz en haar team (MDL-arts en hoofd voedingsteam, Ziekenhuis Bernhoven, Uden), het landelijk Netwerk Diëtisten IC en aangevuld via het nationaal netwerk van NESPEN bestuursleden. Adviezen zijn derhalve practice based en NIET evidence based. Lees de adviezen op ntvd.media.

Voedingsproblematiek van coronapatiënten
Angelique van Empel en Laura van den Bogaard delen een generiek voedingsbeleid dat is vastgesteld voor de afdelingen binnen het Bernhove waar coronapatiënten opgenomen zijn.

Coronavirus en chronische nierschade

Voor nierpatiënten is specifieke informatie beschikbaar op nieren.nl/coronavirus.

Protocol voedingszorg buiten het ziekenhuis

We kregen een vraag over een protocol voor voedingszorg bij covid buiten het ziekenhuis. We gaan hierover informatie verzamelen en komen erop terug. Heb je kennis hierover of hiermee ervaring? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Internationale voedingsadviezen

 

Internationale voedingsadviezen bij elkaar

EFAD verzamelt en publiceert alle informatie over voedingsadvies bij corona van de verschillende landen op hun website efad.org.

Britse handreiking
De Britse diëtisten publiceerden een zeer lezenswaardige handreiking om de voedingszorg optimaal te organiseren tijdens deze COVID-19 crisis.

Chinees handboek over COVID 19
Chinese behandelaars van het COVID-19 virus hebben een handboek gepubliceerd over de preventie en behandeling van patiënten met COVID-19. De voedingsbehandeling staat hierin in algemene bewoordingen beschreven. We hebben een vertaling van het handboek en een korte beschouwing voor je beschikbaar.


Eigen initiatieven van diëtisten/instellingen


Eiwitfolder
Ziekenhuis Rivierenland ontwikkelde deze eiwitfolder voor patiënten met corona.

Flyer Voedingsadvies
De diëtisten van Eetstijl maakte de flyer ‘Voedingsadvies Corona en verspreidde deze in de regio.