logo NVD

Ondervoeding (bij ouderen) voorkomen

Het Voedingscentrum heeft een speciale pagina op de website ‘Zorg voor het eten van ouderen tijdens de coronacrisis’. Daarnaast is er een pagina met informatie voor mantelzorgers.

Op de website goedgevoedouderworden.nl van de Stuurgroep Ondervoeding staan verschillende tests die ouderen zelf kunnen doen. De tests kunnen ook door een mantelzorger of zorgprofessional worden ingevuld. De tests brengen het voedingspatroon en de mate van ondervoeding en bewegen in beeld.

Voedingsverpleegkundigen en diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei delen hun kennis over het screenen en behandelen van ondervoeding, het opstarten van sondevoeding, het toedienen van parenterale voeding en meer via geldersevallei.nl/gevoed-met-kennis.

Kijk ook op ntvd.nl waar veel informatie beschikbaar is. 

We kregen ideeën van een diëtist binnen om ondervoeding in de wijk te voorkomen en die delen we maar al te graag:

  • Zelf als diëtist een rondje maken langs de cliënten van de wijkzorg, niet naar binnen gaan maar even voor het raam een contactmomentje en hierbij een flyer over ondervoeding en diverse eiwitrijke producten verstrekken.
  • Eventueel notitie erbij dat men zich bij boodschappenproblemen kan melden bij het nummer van de praktijk (er wordt daar nu een boodschappenservice aangeboden voor mensen die knel zitten).
  • Flyer/filmpje m.b.t. ondervoeding per mail laten toesturen aan het hele cliëntenbestand van de wijkzorg, met daarbij de vermelding dat cliënten laagdrempelig contact met de diëtist kan opnemen?
  • Een gratis telefonisch spreekuur aanbieden om laagdrempelig op te bellen op enkele uren per week. Van hieruit een korte screening of advies aanbieden en zo nodig inplannen voor behandeling.
  • Gratis telefonisch spreekuur, zie hierboven, aanbieden voor alle inwoners in het werkgebied bijv. door aankondiging in wijkkrantjes/krant? Als je uitreikt naar de lokale krant dan is het heel goed mogelijk dat ze bereid zijn om je boodschap in de redactie of gratis op de advertentiepagina op te nemen.

Heb je ook tips of ervaringen om ondervoeding te helpen voorkomen? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

We zijn op dit moment bezig om nieuw en up to date informatiemateriaal te maken voor ouderen, mantelzorgers en zorgverleners. Wordt vervolgd!

 

De brandbrief van de NVD blijkt een goede binnenkomer te zijn. We horen van veel diëtisten dat ze heel blij waren met deze brief en hebben hem gedeeld met zorginstellingen en thuiszorg.

Radio-interview

Miranda Kienhuis werd gisteren geïnterviewd door RTV Oost over de gevolgen van de coronacrisis voor de diëtist als ondernemer en over de zorg rondom ouderen. Luister naar het radiofragment, uur 2 vanaf ongeveer minuut 16.