logo NVD

Advies aan gezonde mensen

Food and nutrition tips during self-quarantine
WHO (World Health Organization) geeft (voedings)tips voor mensen in quarantaine.

Advies aan gezonde mensen

‘Boost your immune system’? – Op social media nemen de tips and tricks over hoe je je weerbaar kunt maken, toe. De verkoop van vitaminepreparaten neemt een enorme vlucht. Het is voor de consument/lezer heel moeilijk te onderscheiden hoe waardevol al die adviezen zijn. Ze komen ook  vaak van bloggers of vloggers die geen voedings- of diëtetiek achtergrond hebben, maar vooral uit zijn op exposure.

Als beroepsgroep zijn we er voor om aan iedereen duidelijkheid te geven en uit te dragen dat voor zover bekend, bij gezonde mensen de immuunstatus niet ‘versterkt’ kan worden door een (specifiek) dieet, en dat helaas geen specifiek voedingsmiddel, of vitamine of mineraal een besmetting met COVID-19 / Coronavirus kan voorkomen. Goede hygiëne en het opvolgen van de andere adviezen van het RIVM blijven de beste manier om infectie te voorkomen. Veel diëtisten hebben een eigen medium en het is belangrijk dat onze beroepsgroep de juistheid van de onjuistheid blijft onderscheiden.

Er zijn veel voedingsstoffen die betrokken zijn bij de normale werking van het immuunsysteem. Een gezond eetpatroon volgens de richtlijnen goede voeding en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is nog altijd de beste strategie om de immuunfunctie te ondersteunen.

Volgens de gangbare wetenschappelijke inzichten is het niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken (er zijn groepen die wel extra vitamines moeten slikken). Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt. Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Van sommige vitamines kan een teveel zelfs schadelijk zijn.

Algemene informatie voor cliënten over coronavirus en voeding is te vinden op de website van het Voedingscentrum.

Vragen van patiënten over het coronavirus

Je kunt patiënten verwijzen naar thuisarts.nl voor informatie over (het voorkomen van) het coronavirus.