logo NVD

FAQ regelingen voor diëtistenpraktijken

Beste diëtisten,

Op 2 april is er weer veel overleg geweest met zorgverzekeraars en VWS. Op dit moment weten we nog steeds niets meer, behalve dan dat steeds duidelijker wordt waar de specifieke problemen voor diëtisten en andere paramedici, tandartsen etc., optreden. 

De oproep die we dinsdag deden om je zorg te melden laat zien hoe groot de zorg en de nood is.

Het heeft ook veel aan informatie opgeleverd. Hieronder tref je een aantal FAQ’s aan. Staat jouw vraag er niet bij, meld het dan aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Welke regelingen voor bedrijven zijn inmiddels aangekondigd?

Er zijn drie belangrijke regelingen; TOZO (netto compensatie persoonlijk), TOGS (eenmalig bedrag voor ondernemingen) en de NOW ( werkgevers krijgen een deel van kosten voor personeel vergoed).

Gelden deze regelingen ook voor diëtisten?

Nee, deze regelingen gelden niet door diëtisten. Deze gaan vallen onder verschillende ZN (Zorgverzekeraars Nederland) regelingen. Dit is de regeling die door zorgverzekeraars ter beschikking zal worden gesteld; een andere pot geld dus.

Wat als ik diëtist ben, maar ik verleen geen paramedische zorg, onder welke regeling kom ik dan te vallen?

Dat lijkt nu niet afgedicht, daar zit echt een probleem. In ieder geval voor diegenen die in de KVK staan ingeschreven als diëtist maar geen paramedische zorg verlenen, maar bijvoorbeeld communicatiediensten of coaching leveren. Voor de TOZO en de TOGS is het niet mogelijk om onder de code diëtist de regeling aan te vragen, omdat ze er in die regelingen van uitgaan dat een diëtist ook altijd zorg levert.

Wat gaan jullie hier aan doen?

Dit probleem hebben we neergelegd bij VWS. Voor deze groep moet de TOGS of TOZO regeling van kracht worden. Dat moet snel gebeuren.

Wat als ik hoofdzakelijk ongecontracteerde zorg lever, geldt de ZN regeling dan voor mij?

Op dit moment is het nog niet duidelijk of ook ongecontracteerde zorg de basis is voor een uitkering vanuit de ZN regeling. We hebben er op aangedrongen om dit wel mee te nemen in de basis. Het is in Nederland mogelijk dat er ongecontracteerde zorg is. Die mogelijkheid biedt de huidige wet – en regelgeving.

Hoe gaat de ZN regeling er uit zien?

Dat weten we nog niet. De NVD is van mening dat die minstens het niveau moet hebben van de reguliere regelingen, maar eigenlijk beter zou moeten zijn dan andere ondernemingen, omdat het hier een zorgonderneming betreft. Het is belangrijk dat die niet omvallen, vooral als je kijkt naar diëtisten; daar zijn er relatief weinig van in Nederland en we zijn de komende jaren hard nodig.

Stel ik ben net begonnen met mijn praktijk, speelt dat nog een rol?

Dat zou wel een rol kunnen gaan spelen als de ZN regeling gebaseerd wordt op omzet over vorige maanden of vergelijkbare periode van een jaar er voor.

Ik ben werkgever, maar weet dus nog niet zeker of de NOW regeling op mij van toepassing is.

We gaan er van uit dat er een identieke/vergelijkbare regeling komt voor compensatie van kosten voor werknemers. En dat is ook toegezegd.

In praktijk zie ik vooral dat de ketenzorg verwijzingen stilvallen.

Ja dat is een groot probleem. Dat hebben we onder de aandacht gebracht bij Ineen, de koepel van zorggroepen Nederland. Het gaat hier in veel gevallen om noodzakelijke zorg die diëtisten ook op afstand kunnen leveren. De oorzaak hiervan is dat huisartsenpraktijken het nu vooral druk hebben met corona patiënten of patiënten die bang zijn dat ze het hebben. Het is gewoon te druk.

Dit moet wel weer heel snel op gang gaan komen. Vooral ook in het belang van patiënten.

Kunnen zorgverzekeraars niet sneller uitkeren na declaratie? Dat gaat helpen.

Daar hebben we met klem op aan gedrongen samen met de andere paramedische beroepsorganisaties. We gaan er van uit dat dit onderdeel wordt van de ZN regeling.

Voor veel diëtistenpraktijken is er geen acuut probleem, maar we voorzien dat het vooral vanaf mei een probleem wordt.

Ja, dat is inderdaad het beeld dat we nu zien. Daar zit grote zorg. We gaan er van uit dat tegen die tijd er regelingen zijn om die teruggang – enigszins – op te vangen.

Wanneer dreig ik tussen wal – en schip te vallen?

Er zijn diëtistenpraktijken, starters, die wel al kosten hebben gemaakt voor bijvoorbeeld huur, maar nog niet heel veel klanten hebben opgebouwd. Als die weinige klanten dan ook nog wegvallen vanwege niet naar de praktijk willen komen, dan is er een probleem. Ook als zorgverzekeraars er lang over doen om uit te betalen. Als de ZN regeling uitgaat van omzet in de voorgaande periode, dan vallen die ook buiten de boot. Als je tot die categorie behoort, startende paramedische praktijk sinds januari 2020, meld je dan bij ons. Daar moet een noodoplossing voor worden gevonden vooruitlopend op de regelingen die moeten gaan vrijkomen.

En er zijn dus diëtisten die geen paramedische zorg leveren, maar die als gevolg van de crisis minder opdrachten krijgen. Als je dan geen buffer hebt, kun je in nood komen. Ook voor die NVD-leden geldt; meld je bij ons. Daarvoor moet de TOGS of TOZO zo snel als mogelijk van toepassing worden verklaard.

Waarom duurt die ZN regeling zo lang?

Het is een ingewikkelde rekensom omdat de systemen zijn ingericht op uitkeringen van verrichtingen en er niet op praktijkniveau informatie is. Daarbij moet uitgesloten worden dat een paramedicus niet én in aanmerking komt voor de reguliere regeling én voor de ZN regeling.  Het geld moet effectief worden ingezet voor iedereen in Nederland.

We moeten er wel bij zeggen dat iedereen bij ZN en VWS echt ontzettend hard werkt om snel duidelijkheid te geven, maar het is echt complex.

 

Wanneer krijgen we duidelijkheid?

Die duidelijkheid moet er echt  volgende week komen. Voor de meeste sectoren is er inmiddels al duidelijkheid. Voor de eerstelijns zorgondernemingen niet. We realiseren ons dat iedereen  met een groot vraagteken en met veel zorg het weekend ingaat. Dat is heel zwaar. Want het gaat om jouw bestaansrecht en om een beroep dat je met je hart doet.

We hopen dat het een heel klein beetje helpt als we zeggen dat het team van de NVD, jouw beroepsorganisatie, elke dag, ook dit weekend, heel hard voor jou aan de slag is en ook dat je er niet alleen voor staat.  

 

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt een signaal afgeven dat jij buiten de boot valt. Zo zorgen we samen voor nog meer urgentie. Dat kan via deze link.

 

Weet je de SBI-code niet dan kun je die via de Zoektool SBI-codes met je KvK nummer opzoeken.

 

Maar vooral; blijf goed voor jezelf zorgen!

Informatie rondom Corona verandert snel. We doen ons best om zoveel mogelijk informatie door te geven en te duiden. Het is echter mogelijk dat informatie snel verouderd of achterhaald blijkt

Er kunnen dus geen rechten aan worden ontleend.