logo NVD

7. Herstelzorg ex-COVID-patiënten

Update 19 oktober:

Vragen en antwoorden Herstelzorg
Het Zorginstituut Nederland publiceerde gisteren Vragen en antwoorden tijdelijke aanspraak eerstelijns paramedische herstelzorg na COVID-19 op haar website. Vraag 5 lichtten wij graag voor je uit:

Officieel moet de verwijzing binnen vier maanden na de acute fase van COVID van de aandoening worden gegeven. Vervolgens moet de behandeling dan binnen een maand na de verwijzing beginnen. Voor mensen bij wie de acute fase langer geleden is (vaak uit de eerste golf) geldt een uitzondering op deze vier maanden regel: tot 1 november 2020 kunnen zij (ook als ze al onder behandeling zijn) alsnog een verwijzing of een verklaring van “verdenking van COVID” krijgen. 

 

Update 11 september:


Prestatiecodes beschikbaar, maar nog niet declareren

De prestatiecodes voor de Herstelzorg bij COVID-19 zijn nu beschikbaar via Vektis. Het gaat om maar liefst 22 codes: 11 voor de herstelzorg en 11 voor de verlengde herstelzorg. Ondanks dat de prestatiecodes er zijn, mag er nog niet gedeclareerd worden. Dat sein is nog niet gegeven door ZN omdat de verzekeraars hun systemen ook moeten inrichten. Wat je nu kunt doen is je dossiers van de juiste codes voorzien, maar nog niet declareren.

Vasthouden declaraties
Hoe houd je declaraties tijdelijk vast voor herstelzorg ex-Covid19-patiënten? Bekijk hiervoor het document ‘werkwijze vasthouden declaraties’. Daarin vind je de werkwijze voor Evry, Balans en Intramed. Let op: Dit geldt alleen voor declaraties vanaf 18 juli.


Voorwaarden en veelgestelde vragen herstelzorg

 

Aanvullende informatie

  • Factsheet "Indicaties voor Eerstelijns Paramedische Herstelzorg bij COVID-19

Om in aanmerking te komen voor de aanspraak medische herstelzorg na COVID-19 is een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Samen met de paramedische beroepsgroepen KNGF, VvOCM, EN en NVLF hebben we een factsheet ontwikkeld die medici helpt bij doorverwijzen. 

  • Video Zorginstituut over herstelzorg na corona

Wat houdt de tijdelijke ruimere vergoeding voor paramedische herstelzorg na COVID-19 in? Wat zijn de voorwaarden om hiervoor vergoeding uit het basispakket te krijgen? Bekijk de video van het Zorginstituut over herstelzorg na corona.

 
Heb je vragen over de herstelzorg of het inzetten van deze codes? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk of maken er, bij veel dezelfde vragen, een FAQ van.