logo NVD

Dossier: Coronavirus

In het coronadossier vind je alle informatie over onder andere patiëntenzorg, voedingsbeleid en herstelzorg bij COVID-19. Wij verzorgen regelmatig een update van dit dossier op basis van de laatste ontwikkelingen.

In het coronadossier vind je alle informatie over onder andere patiëntenzorg, voedingsbeleid en herstelzorg bij COVID-19. Wij verzorgen regelmatig een update van dit dossier op basis van de laatste ontwikkelingen..

 

De vragen en antwoorden hebben we onderverdeeld in 8 categoriën:

1. Zorg patiënten

2. Veiligheid diëtist en de patiënt

3. Financiële gevolgen

4. Voedingsbeleid bij Corona

5. Collega-diëtisten vinden

6. Opschalen zorg

7. Herstelzorg ex-COVID-patiënten
8. Meerkostenregeling

9. Overig

 

Je kunt met je vragen bij ons terecht via ons speciale mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Heb je vragen over het coronavirus? Neem dan contact op met het RIVM via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur. Ook op de website van het RIVM staan veel vragen en antwoorden. 


Laatste nieuws

 

COVID en ketenzorg bij Zilveren Kruis

Uitgaande van noodzakelijke zorg:

Wanneer het dieetadvies een regulier advies is in kader van haar/zijn diabetes/COPD/CVRM dan valt het binnen het ketentarief

Wanneer het dieetadvies een advies is ten gevolge van de COVID situatie dan kan de diëtist dit gewoon declareren en een daarbij horende diagnosecode toepassen. Dit heeft geen effect op de samenloop omdat ZK deze bepaalt aan de hand van dianosecodes. Niet keten gerelateerde diagnosecodes worden niet meegenomen binnen de samenloop.

 

Niet in quarantaine onder voorwaarden
Heb je een patiënt behandeld die later positief wordt getest op COVID-19? Dan hoef je niet meer in quarantaine als je gebruik hebt gemaakt van een chirurgisch mondmasker type IIR, goede handhygiëne en/of handschoenen. Je valt buiten het bron- en contactonderzoek en wordt gezien als een categorie 3 (overige, niet nauwe contacten). 

Het bovenstaande betekent ook dat je niet elke patiënt hoeft te behandelen als categorie rood in het triage stappenplan, om quarantaine te vermijden. Heeft een patiënt bewezen COVID tijdens het behandelen? Behandel dan niet of gebruik de PBM die beschreven staan bij categorie rood. 

 

Infographic bezoek aan de diëtist
Een
bezoek aan de diëtist is, onder voorwaarden, toegestaan. Onze infographic uit april hebben we daarom aangepast naar de laatste voorwaarden en regels. Mail of geef deze mee aan je patiënt, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat een bezoek aan de diëtist veilig verloopt.


Diëtist is zorgverlener

Een diëtist is een zorgverlener en geen contactberoep en mag daarom tijdens een lockdown, onder voorwaarden, geopend blijven voor cliënten. 

 


Activiteiten NVD rond COVID-19

 

Brandbrief naar ZN over financiële nood voor paramedisch zorgverleners
Wij hebben samen met PPN op 10 april een brandbrief gestuurd naar Zorgverzekeraas Nederland (ZN). Hierin hebben wij onze zorg uitgesproken over de financiële nood voor de paramedisch zorgverleners. Wij vinden het onacceptabel dat voor een aantal beroepsgroepen wel een vooruitbetaling kan plaatsvinden en voor de rest nog niet. Ook is er een persbericht uitgegaan. 

Ondervoeding bij ouderen


Onze thema's in de media


Nieuwsberichten