logo NVD

Bestuurlijke afspraken: hoe nu verder?

 

Uit de bestuurlijke afspraken paramedische zorg 2019-2022 komen veel acties. Zo zijn het kostprijsonderzoek paramedici en het project 'integratie van de PREM en zorgkaart Nederland' van start gegaan. Hoe gaat het nu verder met deze projecten?

Kostprijsonderzoek paramedische zorg

Begin oktober is het kostprijsonderzoek door onderzoeksbureau Gupta uitgezet. Ongeveer 300 diëtistenpraktijken zijn via een steekproef uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Veel diëtisten hadden moeite met de tijdsinvestering; dit konden we opvangen door een vergoeding te geven bij deelname. Praktijken die geselecteerd zijn, konden zich tot gisteren aanmelden om mee te doen. Omdat er op dit moment nog niet genoeg diëtisten zijn die zich hebben aangemeld, doen we opnieuw een oproep aan je om deel te nemen aan het onderzoek als je uitgenodigd bent. Je kunt je dan registreren via dit formulier


Het onderzoeksbureau biedt de mogelijkheid tot ondersteuning bij deelname aan het onderzoek. Ze zijn bij vragen te bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en plannen zo nodig telefonisch overleg in om samen met jou de vragenlijst door te nemen en eventuele vragen of problemen op te lossen. Het doel van het onderzoek is om tot passende tarieven voor paramedische zorg te komen.

Begin november staat er een brainstormsessie gepland voor de paramedische beroepsverenigingen, waaronder de NVD. Het doel is om na te denken hoe we de totale kosten en kwaliteit van de paramedische zorg kunnen beïnvloeden. De zorgverzekeraars houden een vergelijkbare sessie. Tot slot zal Gupta ook met een paar diëtistenpraktijken een diepte-interview houden, op basis hiervan wordt de impact en haalbaarheid van de uitkomsten van de brainstormsessies ingeschat. De verwachting is dat Gupta het kostprijsonderzoek eind dit jaar afrondt.

 

Wij danken je alvast voor je tijd en inzet!

 

PREM verwacht per 1 januari

Het project ‘integratie van de PREM en zorgkaart Nederland’ is inmiddels van start gegaan. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) organiseerde een bijeenkomst met als doel te komen tot een verkorte vragenlijst. Naast het Paramedisch Platform Nederland (PPN) krijgen ook de andere ondertekenaars van het bestuurlijk akkoord gelegenheid hierop te reageren. Zodra er overeenstemming is over de nieuwe korte vragenlijst (deze gaat waarschijnlijk de PREM paramedie heten) wordt je geïnformeerd. ZN verwacht dat deze vanaf 1 januari 2020 beschikbaar is. De PREM diëtetiek komt er dit jaar niet meer, het is niet logisch om nog slechts tijdelijk met een eigen PREM te gaan werken als er straks iets nieuws komt.

 

Zorgverzekeraars en PREM

We hebben met Zilveren Kruis/Achmea en met CZ overeenstemming bereikt over de PREM. CZ heeft de verplichting om de PREM toe te passen uit de overeenkomsten voor 2020 gehaald. Omdat dit een positieve aanpassing is, krijgen alle diëtisten met een getekende overeenkomst een brief. Deze brief zal verzonden worden voor ingang van de nieuwe overeenkomst, een exacte datum is nog niet bekend. Heb je de overeenkomst eerst geweigerd en wil je nu toch tekenen? Dan kun je het beste vóór 1 november een berichtje sturen via het beschikbare contactformulier op de website CZ.nl met de melding dat je had geweigerd maar alsnog een overeenkomst aan wilt gaan.  

Met Zilveren Kruis/Achmea zijn we overeengekomen dat zij niet vasthouden aan de passage in hun overeenkomst: ‘zodra de PREM op de site patiëntervaringsmetingen is opgenomen, geldt de verplichting van meten door een gecertificeerd meetbureau’. Deze verplichting is komen te vervallen.

 

Er komen geen nieuwe overeenkomsten, beide zorgverzekeraars communiceren hierover zelf met jullie en plaatsen informatie op hun site. Meer informatie over de zorgovereenkomsten diëtetiek vind je in het dossier op onze website.


We hebben de afgelopen tijd veel inzet van jullie gevraagd en we zijn blij met jullie actieve bijdragen!

 

Contactpersoon: Mariëlle Voorzee
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

< Terug naar NVD Nieuws van 29 oktober 2019