logo NVD

Kennis consument over gezond eten kan beter


Over veel producten zijn consumenten en diëtisten het eens, natuurlijk zijn verse groenten, volkorenbrood en havermout gezond. En energiedranken, friet en frisdrank kun je maar beter laten staan. Over sommige voedingsmiddelen twijfelen Nederlanders, een sinaasappel is natuurlijk gezond, maar hoe zit het dan met vers geperste sinaasappelsap? 


Figuur perceptie voedingsmiddelen

Mate waarin consumenten en diëtisten producten als wel of niet gezond ervaren. Producten op de diagonale lijn vinden consumenten en diëtisten even gezond. Over producten in het midden tussen gezond en ongezond werd door de deelnemers het langst getwijfeld.

Liever geen cruesli en kokosvet…
Nederlanders vinden honing, cruesli, kokosvet, mueslirepen en versgeperste jus d’orange gezonder dan diëtisten. Cruesli en mueslirepen profiteren van een gezond klinkende naam, maar beide bevatten veel suiker. Net als honing. Kokosvet of –olie wordt door veel voedingsgoeroes aangeprezen, maar bevat veel verzadigd vet, en is daardoor een minder verstandige keuze dan olijfolie. En vers geperste jus d’orange wordt waarschijnlijk door veel consumenten als fruit gezien, terwijl het minder vezels bevat dan een sinaasappel. 


….maar vaker pindakaas, hummus en margarine!
Pindakaas, koffie, hummus en margarine verdienen een positiever imago bij de consument. Diëtisten vinden deze producten gezonder dan consumenten. Pindakaas (bij voorkeur van 100% pinda’s) en margarine zijn vet- en energierijk, maar leveren allebei goede onverzadigde vetten. Margarine is daarnaast een belangrijke bron van vitamine A en D. Filterkoffie zonder suiker past ook in een gezond eetpatroon. Vanwege de cafeïne geldt een maximum van vier kopjes per dag. 

Hummus is gemaakt van kikkererwten en olijfolie; calorierijk maar ook een bron van goede onverzadigde vetten. De samenstelling van hummus uit de supermarkt kan nogal verschillen, soms worden andere oliën gebruikt of veel zout toegevoegd. Een zelfgemaakte versie verdient daarom de voorkeur.


Voedingsmiddel of voedingspatroon?
In de voedingsvoorlichting gaat het om het totale voedingspatroon, dat moet gezond zijn. En daar mogen best wat ongezonde uitschieters tussen zitten, mits voldoende gecompenseerd met gezonde producten uit de Schijf van Vijf. Maar een voedingspatroon bestaat nu eenmaal uit voedingsmiddelen, dus is het van belang dat consumenten producten correct ‘labelen’ als gezond of ongezond. Over het algemeen kunnen consumenten dat prima, bij sommige producten valt nog wel wat winst te behalen. Goede voedingsinformatie van een betrouwbare bron kan daarbij helpen, bijvoorbeeld het Voedingscentrum, of de diëtist. 


Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok NetPanel onder 1.767 Nederlanders en 725 diëtisten. De steekproef van Nederlanders is representatief voor het algemeen Nederlanders publiek naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. 
De steekproef van diëtisten is representatief voor het ledenbestand van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten naar werkveld. 
In het onderzoek kregen deelnemers foto’s van producten te zien met daarbij in tekst de naam. Vervolgens gaven deelnemers zo snel mogelijk aan of ze het voedingsmiddel gezond of ongezond vonden. 
De uiteindelijke score (1-5) is samengesteld uit het antwoord (gezond versus ongezond) en de reactietijd. 


Noot voor de redactie: 
Beeldmateriaal: figuur (bijgesloten). Figuur in hogere resolutie eventueel op te vragen. 
Rechtenvrij te gebruiken o.v.v. ‘Nederlandse Vereniging van Diëtisten/Ruigrok NetPanel’ 


Voor meer informatie:

Risette Manrho, Beleidsmedewerker communicatie NVD, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 030-6346222
Lianne Worrell, marktonderzoeker Ruigrok NetPanel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 020-6238512

www.dieetditdieetdat.nl , www.nvdietist.nl , www.ruigroknetpanel.nl  

Een publicatie over dit onderzoek verschijnt 9 december in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek, www.ntvd-site.nl