logo NVD

Problemen met declareren

trans
Bij verschillende zorgverzekeraars zijn er problemen met declaren. 

Zorg en Zekerheid

Sinds 2018 vermeld de beleidsregel diëtetiek dat maximaal 1 prestatie per dag mag worden gedeclareerd voor een verzekerde. Tevens worden een aantal uitzonderingen genoemd met de daarbij geldende voorwaarden. Geen uitzondering geldt voor de combinatie van een screening en een individuele zitting. Zorg en Zekerheid heeft deze bepalingen ingeregeld in het declaratiesysteem. Met enige regelmaat worden declaraties afgewezen omdat de combinatie op 1 dag wettelijk niet is toegestaan.

 

Zilveren Kruis Achmea heeft de problemen rond de codes 6051 en 6052 opgelost; alle declaraties mogen weer ingediend worden. Het is niet nodig om vier weken te wachten met indienen. Ook de problemen rond de huisbezoektoeslag zijn opgelost.

 

DSW heeft de huisbezoektoeslag bij de codes 6051 en 6052 nu goed ingeregeld.

VGZ heeft de code 6300 en de huisbezoektoeslag bij 6051 en 6052 nu ingeregeld maar verwacht dat het nog 2 weken duurt voordat de declaraties verwerkt kunnen worden.

Momenteel zijn er problemen bij het declareren van ketenzorg met code 6300 bij VGZ, Univé en IZA. Er zijn bij verschillende diëtisten declaraties afgewezen en cliënten hebben ten onrechte een rekening gekregen.

De NVD heeft dit probleem aangekaart bij VGZ. Afgesproken is dat geïnventariseerd wordt welke declaraties ten onrechte niet zijn geaccepteerd en dat deze gecorrigeerd worden.

Daarnaast is mogelijk om als zorgverlener of patiënt melding te maken bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Omdat ten onrechte declaraties worden afgewezen en patienten rekeningen krijgen, kan de NZa bij meerdere meldingen VGZ hier op aanspreken. Op de website staat aangegeven hoe dit in zijn werk gaat.

 

CZ heeft nog niet gereageerd op de melding van de NVD dat de huisbezoektoeslag bij 6051 en 6052 niet goed is ingeregeld.

We horen het graag als je nog tegen andere problemen aanloopt. Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.