logo NVD

Onze adviezen in het kort

Dit zijn onze adviezen in het kort.

Diëtisten in ziekenhuizen en verpleeghuizen
Diëtisten werkzaam in ziekenhuizen en verpleeghuizen dienen de protocollen van hun eigen instelling te volgen. Voor aanvullende informatie verwijzen we naar informatie van het RIVM

Eerstelijns diëtisten
Uiteraard gelden in de eerstelijnspraktijk ook de standaardmaatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Het advies is om bij een neusverkoudheid, hoestklachten, keelpijn of koorts thuis te blijven en sociale contacten zo veel mogelijk te mijden tot je weer bent opgeknapt. 

MKB Nederland heeft informatie specifiek voor werkgevers en werknemers op een rij gezet.

Beleidsregels en zorgverzekeraars
Wij hebben contact gezocht met de NZa. Hun boodschap is; de huidige beleidsregels vormen geen belemmering met het coronavirus. Intake / onderzoek kan volgens de beleidsregels telefonisch, via Skype  of met videobellen etc. Daarna zou een telefonisch consult kunnen volgen. Het is vooral belangrijk te kijken hoe zorgverzekeraars hiermee omgaan. Zo zijn er zorgverzekerars die een telefonisch consult minder waarderen (denk aan Caresq). Declareer je hier meer op dan heb je ook minder inkomsten. Check dus altijd het contract. 

Cliënten

Wijs je cliënten op het hygiëneprotocol en leg het landelijke beleid aan ze uit. Wijs ze op de website van het RIVM voor actuele informatie.

We horen van diëtisten dat afspraken door cliënten soms – op het laatste moment -  worden afgezegd. Je kunt overwegen je cliënt een telefonisch consult aan te bieden of de afspraak bijvoorbeeld om te zetten in een videoconsult. Kijk vooraf of de zorgverzekeraar van je cliënt een telefonisch of videoconsult vergoedt. Een overzicht vind je in ons dossier zorgovereenkomsten diëtetiek op de website. 

Bezoeken van een evenement
Het is verboden om bijeenkomsten met meer dan 100 personen te houden en te bezoeken. Alle evenementen die al gepland stonden, moeten worden afgelast. Ook bedrijven mogen geen grote bijeenkomsten meer houden. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Download Poster 'Coronavirus: wat moet je doen?'
Op de site van de Rijksoverheid kun je een poster downloaden waarop de maatregelen tegen het virus goed in beeld worden gebracht. 

NVD
Bij de NVD hebben we besloten overleggen te vervangen door een telefonische of skype afspraak of af te zeggen. Ook zullen we zoveel mogelijk vanuit huis werken. Daarmee proberen we eraan bij te dragen het coronavirus zo veel mogelijk in te dammen.