logo NVD

9. Overig

Update 4 mei:

ZonMW projecen en subsidie

Onderzoeksgroepen kunnen nu voorstellen indienen voor onderzoek gericht op de effecten van en de maatregelen tegen de coronapandemie. De deadline is 14 mei 2020, 14.00

 

Daarnaast zijn er al een aantal projecten van start rondom creatieve oplossingen bij de aanpak coronavirus (COVID-19).


Diagnosecode COVID
Een van onze leden vroeg ons of er ook een specifieke diagnosecode voor COVID komt. Dat zijn we aan het onderzoeken. Belangrijk is de richtlijn in wording en dat we ook kunnen aantonen dat het specialistische zorg is.

 

Scholing en acrreditatie


Regeling compensatie werkervarig

Het Kwaliteitsregister Paramedici heeft een regeling ‘compensatie werkervaring’ vanwege de situatie omtrent het coronavirus opgesteld.


Deskundigheidsbevordering online paramedische zorgverlening

Het Kwaliteitsregister Paramedici heeft een aanvullende compensatieregeling opgesteld voor online dienstverlening.

Hieronder vallen de volgende activiteiten:  

  • Kennis krijgen over de beschikbare systemen om zorg op afstand te kunnen bieden.
  • Maken van behandelmaterialen; dit kan digitaliseren van bestaande materialen zijn of het maken van PowerPoint presentaties of het ontwikkelen van nieuw materiaal.
  • Handleidingen opstellen voor cliënten en voor collega’s binnen het werkveld.


Bij de activiteit ‘ontwikkelen zorgaanbod of product’ (bij de nieuwe set kwaliteitscriteria heet deze activiteit ‘ontwikkeling zorginhoud en organisatie’) kun je hiervoor 8 punten deskundigheidsbevordering opvoeren.

 

FAQ Kwaliteitsregister Paramedici
Voor het behalen van accreditatiepunten biedt het KP aan geregistreerden de incidentele coronadispensatieregeling. Het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) heeft een FAQ opgesteld met antwoorden op vragen die nu veel gesteld worden. Dit bestand is zowel van toepassing op herregistratie als accreditatie. We zullen bij het KP aangeven dat het aantal uren werkervaring en intervisie ook een probleem kunnen gaan vormen.


Scholing

We zijn bezig om via de NVD Academy actueel en up to date scholing aan te bieden via online kanalen en in samenwerking met verschillende partners. We willen er voor zorgen dat dit laagdrempelig is, van uitstekende kwaliteit en tegen geringe kosten. Juist nu! 

E-learning goed alternatief
Het is nog steeds mogelijk om bij te scholen via e-learning modules ook al zijn congressen en symposia afgelast. E-learning modules bieden een veilige manier om in deze tijd bij te scholen en accreditatiepunten te behalen. VoedingOnline biedt 27 e-learning modules aan voor diëtisten (met 6-12 accreditatiepunten per e-learning module), met een speciale actie.


Wat kan ik betekenen voor de beroepsgroep?

We roepen alle diëtisten in de tweede en derde lijn op om met elkaar te delen hoe gehandeld wordt en waar prioriteiten liggen. We kregen berichten dat er intern veel gewikt en gewogen wordt. En ook dat er veel doorverwezen wordt naar de eerstelijns diëtisten die via (video)bellen patiënten helpen. Deel je bijdrage via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., We zullen jullie bijdragen delen in de update van het dossier.

OLVG Corona check

Het OLVG heeft een app gelanceerd waarbij burgers zelf ook kunnen controleren of ze mogelijk het Coronavirus hebben. De app is bedoeld voor inwoners van Groot-Amsterdam en Utrecht die gezondheidsproblemen hebben die mogelijk door het coronavirus worden veroorzaakt. Het is uitdrukkelijk geen vervanger voor medische zorg of voor het stellen van een diagnose. Het is belangrijk om dat goed te melden. 

 

Tips voor ontspanning

Een diëtist deelt op haar website tips om te ontspannen, Fijn in deze hectische tijd.

Is diëtist een cruciaal beroep?
Volgens de Rijksoverheid zijn alle zorgverleners cruciaal, dus ook de diëtist. Zij ontlasten namelijk artsen en verpleegkundigen en helpen daarmee continuïteit van zorg te waarborgen voor oudere en kwetsbare personen. 

Wel maakt het RIVM, qua hygiëne en advies over thuisblijven, onderscheid tussen twee groepen zorgprofessionals. Zorgverleners die in het ziekenhuis werken en zorgverleners die niet in een ziekenhuis werken. Je leest het advies op de website van het RIVM.