logo NVD

Voedingsexperts publiceren visie op koolhydraten

Persbericht - 25 juni 2020

 

Soort koolhydraten belangrijker dan de hoeveelheid

 

Gevarieerd en gezond eten, minder calorieën en meer bewegen verbeteren de werking van insuline bij mensen met overgewicht. Deze nieuwe leefstijl moet iemand een leven lang vol kunnen houden. Dat zeggen professionals uit de wetenschap en de praktijk in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek dat 26 juni verschijnt. Zij geven daarin hun gezamenlijke visie op de relatie tussen koolhydraten en insulinegevoeligheid.

 

Invloed koolhydraten op werking insuline
Bij overgewicht en obesitas komt het vaak voor dat lichaamscellen minder gevoelig zijn voor het hormoon insuline. Te veel glucose in het bloed is dan het gevolg. Dat is niet gezond en kan op den duur zorgen voor het ontstaan van diabetes type 2. Een gezond voedingspatroon en bewegen zorgen voor een betere insulinegevoeligheid. Over de rol van koolhydraten leken de meningen verdeeld, met uiteenlopende adviezen door zorgverleners en onduidelijkheid voor patiënt en consument als gevolg.

 

Voedingsexperts bereikten nu de volgende overeenstemming over de rol van koolhydraten op insulinegevoeligheid: De kwaliteit van de koolhydraten is belangrijker dan de kwantiteit.

  • Kies gezonde koolhydraatbronnen, verse, gevarieerde en weinig bewerkte voedingsmiddelen.
  • Kies voor complexe koolhydraten* en voldoende vezels.
  • Kiest iemand voor een koolhydraatbeperkte voeding, dan is hierbij deskundige begeleiding van een diëtist noodzakelijk om te voorkomen dat tekorten ontstaan.
  • Het is belangrijk dat mensen zelf dát beweeg- en eetpatroon kiezen wat het beste bij hen past.

 

Visiedocument koolhydraten en insulinegevoeligheid
De gezamenlijke visie is beschreven in het document ‘Koolhydraten en insulinegevoeligheid: visies van professionals in Nederland’. Het Network for Food Experts (NVVL), Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), experts van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV), de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Alliantie Voeding in de Zorg namen hiervoor het initiatief, ter voorbereiding op hun VoedingNL-congres eerder dit jaar.

 

Het visiedocument is te lezen op het kennisplatform van de NVD; ntvd.media.

 

* Complexe koolhydraten, ook wel langzame koolhydraten genoemd, worden minder snel opgenomen in het lichaam. Hierdoor wordt de glucose uit de koolhydraten, langzamer opgenomen in het lichaam en komt het geleidelijk in het bloed terecht.