logo NVD

Suikertaks niet de enige oplossing, maar wel invoeren

De suikertaks komt er niet. Althans niet nu. Dat schrijft staatsecretaris Blokhuis in zijn brief aan de kamer. Hij baseert zich daarbij op het advies van het RIVM. Hij refereert ook aan de afspraken die zijn gemaakt binnen het Preventie Akkoord waarbij de samenwerking met voedingsproducenten en retail al is ingezet en resultaat laat zien.

 

Het onderzoek van het RIVM laat zien dat de wijze van invoeren en de manier waarop een samenleving omgaat met voeding bepalend is of het invoeren van de suikertaks tot een gewenst effect leidt; namelijk de consumptie van minder suikerrijke producten met een gezondere bevolking als doel. In sommige landen heeft het ook echt effect.

Als NVD zijn we voorstander van het ingezet overheidsbeleid van zelfregie en samen management en dat het veranderen van leefstijl een proces is van mensen zelf. We begrijpen ook dat het invoeren van zo’n taks en het succes ervan afhangt van veel factoren. Desondanks hadden we graag gewild dat deze zou zijn doorgevoerd, niet omdat het de oplossing is, maar een mogelijk ondersteunende maatregel binnen het pakket van maatregelen.

Pas als je het invoert kun je het effect goed meten. Vooral diëtisten kunnen, samen met iedereen in Nederland die worstelt met de complexiteit van overgewicht, een bijdrage leveren aan onderzoek in de praktijk om aantoonbaar te maken of het (al dan niet) succesvol is.