logo NVD

Meerjarenbeleidsplan 2021 -2023

 

De komende maanden gaan we hard werken aan ons nieuwe Meerjarenbeleidsplan. We zijn op 25 september begonnen met vertegenwoordigers uit de netwerken, regio’s, en commissies OHDAZ, DIEK en Eerstelijn om samen met het bestuur van de NVD te praten over de contouren van het Meerjarenbeleidsplan. Centraal staat dat alles wat we doen, moet voortkomen uit een langetermijnvisie. Een visie die het belang van de diëtetiek beschrijft in onze samenleving.

 

Alle acties, programma’s en projecten die we de komende jaren oppakken moeten voortkomen uit deze visie en er een bijdrage aan leveren. Het is belangrijk om die visie samen met stakeholders te maken. Op 3 november presenteren we tijdens de ALV het ‘Contouren Meerjarenbeleidsplan 2021- 2023. Het hele plan presenteren we tijdens de voorjaars ALV van 2021. 

 

Feedback op het meerjarenbeleidsplan

 

Hieronder vragen we om jouw reactie/reflectie op:

 

1. De presentatie van het Meerjarenbeleidsplan 

2. De 4 deelonderwerpen, onderverdeeld in doel, behoefte aan en signalen:

 • Kennis
 • Kwaliteitsborging
 • Belangenbehartiging
 • Onderzoek

De input die we hier tijdens de eerste bijeenkomst al voor hebben opgehaald vind je in het verslag Meerjarenbeleidsplan en de projecten die we vanuit de NVD al hadden genoteerd: Projecten per deelgebied.

We horen graag jouw aanvullingen en/of opmerkingen.  

Alvast veel dank voor je input! 

 

Lidnummer(*)
Ongeldige invoer

Voornaam en achternaam(*)
Ongeldige invoer

E-mailadres(*)
Ongeldige invoer

Ik werk in de
Ongeldige invoer

Wat vind je van presentatie in zijn geheel(*)
Ongeldige invoer

Welke opmerkingen of toevoegingen heb je bij het onderwerp KENNIS(*)
Ongeldige invoer

Welke opmerkingen of toevoegingen heb je bij het onderwerp KWALITEITSBORGING(*)
Ongeldige invoer

Welke opmerkingen of toevoegingen heb je bij het onderwerp BELANGENBEHARTIGING(*)
Ongeldige invoer

Welke opmerkingen of toevoegingen heb je bij het onderwerp ONDERZOEK(*)
Ongeldige invoer

Gegevens voor puntentoekenning

Voornaam en achternaam(*)
Ongeldige invoer

Lidnummer(*)
Ongeldige invoer

KP nummer(*)
Ongeldige invoer

Mediabeurs #Ikbendiëtist


We moeten ons verhaal beter vertellen: #Ikbendiëtist

 

Bestaat de diëtist nog over 10 jaar? Die vraag stelde een zorgverzekeraar vorige maand. Dat is een verontrustende vraag, omdat die – als je diëtist bent – direct raakt aan je bestaansrecht, motivatie en overtuiging. De vraag kwam mij bekend voor en ik neem je mee naar 2005.

Ik was toen adjunct-directeur van de NVJ, de beroepsvereniging voor journalisten. Een gerenommeerd consultancy bureau had een advies uitgebracht omdat dagbladen duizenden abonnees verloren. Internet nam de rol over van gerenommeerde media, social media produceerde een continue stroom aan informatie. Uitgevers hadden bedacht dat de inhoud van hun kranten, die nu geschreven werd door journalisten, op termijn best vervangen zou kunnen worden door verhalen van lezers. User generated content heette dat. Heb je ook geen dure journalisten meer nodig.

‘Bestaat de journalist nog over 10 jaar?’ was de vraag van de hippe consultant waarmee de presentatie van het rapport werd ingeleid in een vergaderzaal op een kaal industrieterrein. Ik herinner me nog dat er een rilling door de zaal ging. In de dagen en maanden erna kwam er een hevig debat op gang. Over het belang van de journalistiek; als pijler van de democratie. Met de kennis van nu kun je alleen maar concluderen dat ‘Bestaat de journalist nog over 10 jaar?’ een zotte vraag was. Het belang van de journalistiek dat een de samenleving beschermt tegen onwaarheden is, in tijden van nepnieuws, alleen maar relevanter geworden.

Een goed verhaal

In onze nieuwsbrief van 23 juni vertelden we al dat zorgverzekeraars in een verhit overleg de vraag stelden of de diëtist over 10 jaar nog zou bestaan. Afgezien van een paar reacties op bleef het stil. Dat is gek, want een gezonder Nederland en goede kwaliteit van leven kan niet zonder de diëtist. Of het nu gaat een Preventieakkoord of Juiste Zorg op de Juiste Plek, om de gezondheidskosten de komende jaren in te dammen speelt de diëtist een –aantoonbaar! – cruciale rol. Zoals we ongeveer 15 jaar geleden 17 miljoen potentiële pseudojournalisten hadden door de opkomst van social media en user generated content, zo hebben we anno 2020 18 miljoen pseudodiëtisten die user generated content, meningen en halve feiten, over voeding uitdragen. Dat journalisten het debat aangingen was omdat ze een ijzersterk verhaal hadden over hun belang. Dat hebben diëtisten ook.

Iedereen kan iets vinden over voeding, maar de complexe en unieke relatie tussen voeding en het lichaam is het domein van de diëtist. De ingewikkelde balans tussen evidence en practice based werken maakt het beroep uniek. De diëtist is niet de expert van de koelkast of de daglijstjes, maar de specialist op het gebied van de metabole ontregeling, van sarcopenie, obesitas, ondervoeding, herstel tijdens of na kanker, hart- en vaatziekten of corona, bij sondevoeding, voedselallergieën of eetstoornissen en nog veel meer. Met kennis van de wetenschap, met competenties op het gebied van coaching, en met oog en hart voor mens en voeding.

Wij blijven

Bestaat de diëtist nog over 10 jaar? Natuurlijk. Het is de professie die ervoor gaat zorgen dat we meters gaan maken op de weg naar een gezonder Nederland en een goede kwaliteit van leven bij een bevolking die steeds ouder wordt. In samenwerking met artsen, fysiotherapeuten, paramedici, zorgverzekeraars, het sociaal domein en leeftstijldeskundigen. Want samenwerken, dat kunnen we als geen ander. Als zorgprofessional, coach, leefstijldeskundige, regisseur, adviseur, coördinator of voorlichter. Met behulp van slimme en innovatieve digitale middelen. Individueel, of – als ons advies in de zorg dan beter tot z’n recht komt – in een groep. We hebben een prachtig verhaal. We moeten het alleen nog beter gaan vertellen.

#ikbendiëtist  

Om de impact van de diëtetiek op onze samenleving te onderstrepen, schrijft de NVD een mediabeurs uit van €15.000, onder #ikbendiëtist. Vanaf 1 december kunnen diëtisten of iedereen die onze missie ondersteunen een voorstel indienen voor een een boek, een documentaire, een film, een artikelen reeks, een digitaal platform of een app. De komende maanden zullen we een onafhankelijke jury samenstellen. Hou je mailbox en onze social-mediakanalen goed in de gaten voor de details. 

 

Bianca Rootsaert, directeur NVD

Vacature Beleidsmedewerker Kwaliteit

Nederland gezonder maken; dat is de missie van elke diëtist. Diëtisten staan daarnaast ook mensen bij die door ziekte, ondervoeding of in een bepaalde levensfase hoogwaardige ondersteuning nodig hebben bij de juiste voeding. Ze ontwikkelen producten of geven informatie over voeding. Centraal in het werk van diëtisten staat de ingewikkelde relatie tussen mens en voeding, die is voor iedereen persoonlijk en kan in elke situatie verschillend zijn. Diëtist is een bij wet beschermde titel. Wetenschap is de basis van waaruit een diëtist werkt.

 

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten is de beroepsvereniging van en voor diëtisten. De NVD behartigt dagelijks met veel trots en plezier hun belangen en werkt daarbij intensief samen met andere (para)medische beroepsverenigingen, de overheid, gemeenten en zorgverzekeraars.

We zijn op zoek naar een:

Beleidsmedewerker Kwaliteit (m/v)

die ons kan helpen met onze belangrijke missie.

Wat we bieden

 • Een functie op basis van 28 uur.
 • Samenwerken met een team van bevlogen medewerkers.
 • Een marktconform salaris dat past bij het belang en de zwaarte van de functie.
 • Moderne arbeidsvoorwaarden met veel mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.
 • Vrijheid om je tijd in te delen voor een goede balans werk en privé.

Wat je gaat doen

Je wordt onderdeel van het team Kwaliteit. Samen met je collega’s draag je bij aan de kwaliteit van de beroepsuitoefening waardoor de diëtist zich nog steviger kan positioneren en profileren in het zorgveld, het sociale domein of het bedrijfsleven. Je kent de beroepsgroep en draagt bij aan de actuele ontwikkelingen binnen de opleiding en de beroepsuitoefening van de diëtist. Hierbij signaleer en anticipeert je op ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg en maatschappij. Je ontwikkelt in samenspraak met leden van de NVD en met externe partners producten en tools ter bevordering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Denk hierbij aan specialisatie, zorgprogramma’s, kwaliteitscriteria. Je neemt deel aan verschillende taak- en werkgroepen. Het onderhouden van relaties en samenwerking met diverse partijen doe je door goed te weten wat diëtisten belangrijk vinden.

Wat we vragen

 • Minimaal een afgeronde hbo-opleiding
 • Je kent de wereld van de zorg, bij voorkeur van de paramedische zorg
 • Je hebt tenminste veel affiniteit met de diëtetiek of bent zelf opgeleid als diëtist
 • Minimaal 5 jaar recente werkervaring bij een zorg- of onderwijs instelling of (lokale) overheidsinstelling
 • Samenwerking op diverse niveaus gaat je van nature goed af.
 • Je werkt vanuit analytisch en probleemoplossend vermogen
 • Je bent stressbestendig en in je team sta je altijd klaar om te helpen of bij te springen
 • Je hebt een vlotte pen en je presenteert met gemak voor een groep.
 • Je bent een zelfstarter en je hebt een proactieve houding
 • Je kan beleid en advies concreet vertalen in projecten of producten


Past deze functie helemaal bij jou? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren! Voor vragen kun je je richten tot Wineke Remijnse. We zijn te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ons telefoonnummer is 030 – 634 62 22. Je kunt reageren tot 15 juni.   

Subcategorieën