logo NVD

Welkom bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Wij geloven dat juiste voeding de basis is voor een gezonde Nederlandse samenleving. Wij helpen mensen om een goede leefstijl vol te houden of ondersteunen daar waar ziekte vraagt om aanpassingen. Dit doen wij vanuit wetenschappelijke onderbouwing en ervaring. Wij snappen de ingewikkelde relatie tussen voeding en ziekte en begrijpen dat ieder mens uniek is. Dat maakt ons vak zo interessant!

 

De NVD maakt zich sterk voor goede diëtetiek voor iedere Nederlander en komt op voor de belangen van alle diëtisten. We gaan en staan voor een samenleving waar iedereen toegang heeft tot gezonde voeding.

 

Word lid en help mee aan onze missie!

Nieuw jurylid Netwerkstimuleringsprijs

 

We zijn blij Yolanda Turksema als nieuw jurylid voor de netwerkstimuleringsprijs te mogen verwelkomen. De netwerkstimuleringsprijs is een prijs om onze netwerken te stimuleren en te ondersteunen in het doen van onderzoek.

 

Yolanda: ‘In 1993 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. Aansluitend ben ik door gaan studeren aan de faculteit gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Na jaren actief te zijn geweest in het wetenschappelijk onderzoek, heb ik vorig jaar besloten terug de overstap te maken naar de diëtetiek'.

 

Docentschap

‘Diverse jaren heb ik als secretaris gewerkt bij een medisch ethische toetsingscommissie voor beoordeling van onderzoeksprotocollen. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar het docentschap aan de Universiteit Maastricht. Onderzoek en onderzoeksethiek was mijn specialisatie, met aandacht voor o.a. de vigerende wet- en regelgeving, methodologie, samenstelling van de onderzoekspopulatie en ethische implicaties van beslissingen. Ook gaf ik gezondheidsrecht en -ethiek aan geneeskunde faculteit. Het was het onderwijs aan geneeskunde studenten dat mij prikkelde om de overstap naar de diëtetiek opnieuw te maken. Ik merkte dat patiënten regelmatig vastlopen in de zorg, terwijl er met een andere leefstijl winst te behalen is. Ook werd mij duidelijk dat patiënten vaak tegenstrijdige informatie krijgen via vele bronnen’.

 

Stimuleren
‘Ik wilde zelf weer een rol wilde spelen in de patiëntenzorg! Het is mijn wens beide kennisgebieden met elkaar te combineren én het wetenschappelijk onderzoek onder diëtisten te stimuleren. Ik denk dat er nog veel kennis en inzicht te verkrijgen is op het gebied van een goede samenwerking en relaties tussen artsen, diëtist, paramedici, de patiënt en andere (commerciële) partijen in de zorgsector. Alleen met inzicht in de realiteit kan gewerkt worden aan kwalitatief goede zorg!

Met toewijding, inhoudelijke kennis, praktijkervaring en teamgeest zal ik proberen een waardevolle bijdrage te leveren aan de beoordeling van onderzoek dat bij de NVD ingediend wordt’.

 

< Terug naar NVD Nieuws