logo NVD

Hoofdbrekens rond zorgovereenkomsten diëtetiek

Wel of niet bepaalde nieuwe zorgovereenkomsten diëtetiek tekenen; dat blijkt een hoofdbreken voor veel diëtisten op dit moment. Verschillende verzekeraars boden onlangs hun zorgovereenkomst diëtetiek aan voor 2020. Dat leidde tot een explosie aan mails en telefoontjes bij de NVD met vragen van diëtisten. We vinden het belangrijk om alle diëtisten goed te ondersteunen. Let op; het is vanwege de wetgeving niet mogelijk dat de NVD informatie geeft of tarieven of voorstellen doet voor tarieven.

 

Zorgovereenkomsten algemeen

Je hebt bij elke nieuw contract de optie om

 • te tekenen,
 • niet te tekenen,
 • of bezwaar te maken en een tegenvoorstel in te dienen.

Let daarbij altijd goed op de begeleidende brief, zodat je weet wanneer je uiterlijk moet reageren of tekenen.

We hebben een overzicht gemaakt van opvallende zaken in de overeenkomsten van de verschillende zorgverzekeraars. Het overzicht vind je op onze website in het dossier ‘zorgovereenkomsten diëtetiek’.

Specifieke zorgovereenkomst

De NVD kreeg veel vragen naar aanleiding van de zorgovereenkomsten. De reacties op de overeenkomst van CZ vielen daarbij dit jaar op. Een aantal diëtisten deelden hun dilemma’s en die lees je hieronder.

Diëtist Everdien van der Leek heeft er moeite mee om de overeenkomst tekenen om de volgende redenen:

‘Het tarief is niet kostendekkend, het tarief van CZ is in 2019 het laagst van alle zorgverzekeraars. Omdat je voor 3 jaar moet tekenen, weet ik dat ik dan de komende 3 jaar nog steeds geen kostendekkend tarief heb. De verbetering in de tarieven bij Menzis en DSW laat zien dat het ook anders kan.

Er staat een verplichting van 30% uitzetpercentage van de PREM, maar nergens staat vermeld wat de consequentie is als dat niet gebeurt. Het is ook nog niet duidelijk wat de exacte kosten en tijdbesteding zijn. Ik ben niet tegen het meten van kwaliteit, maar ik vind het niet fijn voor iets te tekenen waarvan ik de exacte inhoud en consequentie niet ken. Zorgverzekeraar DSW stelt in zijn 3-jarencontract geen PREM verplicht, het kan dus ook anders.

Alleen als ik een contract heb, mag een cliënt via directie toegang (DTD) komen, zonder contract niet.’


Voordelen
van niet tekenen volgens Everdien:

 • Autonomie
 • Eigen (kostendekkend) tarief kunnen hanteren en daardoor bijvoorbeeld meer ruimte voor kwalitatief betere scholingen en nutritional assessment tools.


Nadelen
van niet tekenen volgens Everdien:

 • Meer risico op wanbetalers. Ik los dit trouwens op door het eerste consult te laten pinnen.
 • Vaak wordt maar een deel van het consult (ongeveer 75% van het gecontracteerd tarief) vergoed door de zorgverzekeraar. De cliënt heeft hierdoor extra kosten.


Diëtist Ellen Coppens - Winters overweegt wel te gaan tekenen, omdat 60 tot 70% van haar cliënten is verzekerd bij CZ. ‘Ik weet niet of ik zonder overeenkomst wel voldoende kan werken en collega’s in dienst kan houden. Door het tekenen van de overeenkomst weet ik ook zeker dat ik ketenzorg kan leveren.’

Voordelen van wel tekenen volgens Ellen:

 • Ook als een cliënt meer zorg afneemt dan de 3 uur uit de basisverzekering, kan ik bij CZ blijven declareren.
 • Ketenzorg kunnen leveren.

Nadelen van wel tekenen volgens Ellen:

 • 3 jaar vast zitten aan het lage tarief.
 • PREM-verplichting: elke enquête is er weer één, dat is voor cliënten niet prettig. Zelf moeten bekostigen van de PREM is niet fair.


Meldpunt ervaringen zorgverzekeraars

We horen graag jouw wat overweging is om wel of geen nieuwe overeenkomst af te sluiten met een zorgverzekeraar. Laat het ons weten via het ‘Meldpunt ervaringen met zorgverzekeraars’. Daar kun je ook andere ervaringen, zoals met declaraties of de communicatie met de zorgverzekeraar delen met elkaar.

We wensen je succes met het maken van je keuze, hou daarbij de deadlines goed in de gaten.

exclusief voor ledenWe zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe website